Search this blog

mei 17, 2014

Coachmarks: snelle tips voor nieuwe functies IBM Connections app

Sinds 16 mei 2014 is de IBM Connections mobiele app versie 4.7.0. uitgekomen.

Nieuw in versie 4.7.0 van de IBM Connections mobile app is Coachmarks.
Coachmarks, is een nieuwe functie, die voorziet in een context handleiding van nieuwe functies als je voor het eerst inlogt op een account. Coachmarks is een instructionale overlay voor apps. Door coachmarks in te zeten kun je gebruikers wat tips geven over bijvoorbeeld nieuwe functionaliteit, door instructies op het scherm te geven in de daadwerkelijke app. Coachmarks zijn handig. Ze geven de gebruiker net een zetje in de juiste richting. Zie het als een kleine visuele aansporing om nieuwe dingen te ontdekken.


Korte handige tips
Het is algemeen bekend dat gebruikers uitgebreide handleidingen niet lezen. Ze willen gewoon snel aan de slag, zonder eerst de UI te moeten aanleren. Dit is de paradox van de actieve gebruiker: die wil in zo'n kort mogelijk tijdsbestek en met zo min mogelijk inspanning, effectief geavanceerde functionaliteit leren gebruiken. De paradox zit hem in het feit dat juist het leren van en het correct gebruiken van deze geavanceerde functionaliteit de gebruiker nu juist tijd zal besparen!
De kunst van goede coachmarks is dat je niet teveel instructie geeft. Omdat je niet de overlay kunt lezen en tegelijkertijd de app gebruiken, zul je de hint of tip moeten onthouden, om dezelater toe te passen. Het korte-termijn geheugen kan niet heel veel onthouden, en de informatie zal na 20 seconden vervagen. Wanneer je de tips ook alleen geeft daar waar de gebruiker zich op een bepaald moment (voor de eerste keer) bevindt (in de context van het werk), en deze kort houdt, dan zal de coachmark het meest effectief zijn.
Coachmarks zijn dus geen uitgebreide handleiding, waarin je alles gaat uitleggen, maar korte tips die binnen een bepaalde context gegeven worden. Ze zijn daarom uitermate geschikt voor het tonen van 'What's new' informatie van apps.

Impressie van Coachmarks voor Connections Mobile app versie 4.7.0:
Geen opmerkingen:

Een reactie posten